JAT niko neće

Bez autora
Sep 08 2011

Da bi se oslobodila tereta zvanog „Jat ervejz“ država je sve nade polagala u izbor strateškog partnera. Ali, izgleda da je opet izabrala pogrešan trenutak za raspisivanje tendera. Potencijalnim partnerima rok za prijavljivanje ističe 30. septembra, a u proteklih mesec i po dana niko nije otkupio tendersku dokumentaciju. Mala je, dakle, verovatnoća da će se ozbiljan partner uopšte pojaviti, pošto su ostale samo tri nedelje za otkup dokumentacije, pripremu i dostavljanje ponude. U ovom poslu profitiraće jedino konsultantska kuća „Dilojt“, koja je angažovana da oceni stanje u „Jatu“ pripremi tender i odradi formiranje nove nacionalne avio-kompanije. Inače, to je čak treći konsultant, koji se plaća za rešavanje sudbine „Jata“. Iako se država obavezala na transparentnost u procesu izbora strateškog partnera, u Ministasrtvu infrastrukture vlada „zakon ćutanja“. Informacija o „Jatu“ i potencijalnim partnerima nema, uz obrazloženje da je tender u toku. Ipak, pravi razlog ćutanja nadležnih leži u tome što država nema rezervni plan ako tender propadne.

JAT niko nećeDa bi se oslobodila tereta zvanog „Jat ervejz“ država je sve nade polagala u izbor strateškog partnera. Ali, izgleda da je opet izabrala pogrešan trenutak za raspisivanje tendera.

Potencijalnim partnerima rok za prijavljivanje ističe 30. septembra, a, kako nezvanično saznajemo, u proteklih mesec i po dana niko nije otkupio tendersku dokumentaciju.

Mala je, dakle, verovatnoća da će se ozbiljan partner uopšte pojaviti, pošto su ostale samo tri nedelje za otkup dokumentacije, pripremu i dostavljanje ponude. U ovom poslu profitiraće jedino konsultantska kuća „Dilojt“, koja je angažovana da oceni stanje u „Jatu“ pripremi tender i odradi formiranje nove nacionalne avio-kompanije. Inače, to je čak treći konsultant, koji se plaća za rešavanje sudbine „Jata“.

Iako se država obavezala na transparentnost u procesu izbora strateškog partnera, u Ministasrtvu infrastrukture vlada „zakon ćutanja“. Informacija o „Jatu“ i potencijalnim partnerima nema, uz obrazloženje da je tender u toku. Ipak, pravi razlog ćutanja nadležnih leži u tome što država nema rezervni plan ako tender propadne. Ništa se, što se tiče „Jata“, neće promeniti do sledećih izbora. A, onda će nova Vlada Srbije rešavati pitanje opstanka nacionalne avio-kompanije, ali joj to sigurno neće biti prioritet.

Od prodaje avio-karata živi oko 2.500 radnika i to ne samo nacionalne avio-kompanije, već i „Jat tehnike“, „Jat keteringa“...

Za flotu od 13 aviona previše. Inače, ove godine nacionalna avio-kompanija zahvaljujući promotivnim akcijama ima 18 odsto više putnika nego prethodne. Za poslednjih mesec dana prodato je 33.000 karata po promotivnim cenama. Trenutno, „Jat“ saobraća sa 12 aviona i to devet „boinga“ i tri ATR dok će i četvrti ATR biti u saobraćaju do kraja meseca.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik